Prečo ceny perál naďalej stúpajú?

11.4.2023
V posledných rokoch došlo k trvalému rastu cien perál a zdá sa, že tento trend bude pokračovať v plnej sile aj naďalej. Dôvod rastu cien je úzko spätý so stavom perlového priemyslu, ako aj s globálnymi ekonomickými faktormi.  
 

Najhlavnejšie dôvody, ktoré priniesli zvýšenie cien perál:

Úhyny japonských Akoya ustríc 

Perly sú komoditou vysokej hodnoty a nedávne úhyny japonských ustríc Akoya vyvolali väčší tlak na ceny perál. Počet perlových fariem pre pestovanie všetkých druhov perál je v posledných rokoch čoraz viac obmedzený v dôsledku znečistenia vôd, prírodných katastrof a chorôb. Najnovším príkladom je ničivý dopad parazita ustríc nazývaného Bonamosis v Japonsku, ktorý viedol k úhynu viac ako 70 % všetkých dospelých ustríc. Tento parazit zanechal dôsledky v Číne aj Austrálii, no nebol taký zničujúci ako v Japonsku. Úhyny boli hlásené v prípade ustríc v štádiu lariev, mláďat, ale aj v štádiu zrelosti. To viedlo k celosvetovému nedostatku vysokokvalitných perál v dôsledku chýbajúcich dodávok od najvýznamnejších svetových producentov. Cena perál sa v dôsledku toho neustále zvyšuje.
 
uhyn akoya ustric

Zvyšovanie cien v dôsledku paniky súvisiacej s ochorením COVID-19

Ochorenie Covid-19 ovplyvnilo priemysel pestovania perál mnohými spôsobmi. Vzhľadom na to, že veľa robotníkov z perlových fariem sa vrátilo domov za svojimi rodinami, nebolo dosť ľudí na pokračovanie vo výrobe. Ďalším dôvodom úbytku perál je nedostatok kvalifikovaných technikov, ktorí by mohli perly zbierať a spracovávať. Nie menej dôležitým faktorom bolo obmedzenie cestovania a zrušenie akcií spojených s predajom perál ako sú veľtrhy či aukcie.
pinctada margaritifera

Pokles počtu farmárov

Počet perlových farmárov sa za posledné desaťročia podľa japonskej rybárskej agentúry znížil z viac ako 3 000 v 60 rokoch 20. storočia na 680 v roku 2013. Posledné roky spojené s ochorením COVID-19 priniesli ďalšiu neschopnosť farmárov udržať so svoje zamestnanie.
pestovanie peral

Teplota vody a kvalita perál

Kvalita perlete súvisí aj s teplotou vody, v ktorej ustrice žijú. Čím je teplota bližšie k optimálnemu rozsahu, tým vyššia je kvalita perál, ktoré môžu ustrice produkovať. Nárast teploty vody za posledné roky má preto priamy vplyv na kvalitu perlete. Je veľmi dôležité, aby chovatelia ustríc monitorovali teplotu vody a podľa potreby a ak je to možné upravovali aj výšku ich umiestnenia vo vodnom stĺpci. Dostupnosť perál vysokej kvality sa znižuje, čo má za následok aj zvýšenie ceny.
tahitske perly12

Záver

V súčasnosti sa zatiaľ nepredpokladá, že ceny perál by sa mali znížiť, skôr naopak, zvýšenie cien ešte nestihlo v plnej miere doľahnúť na všetkých predajcov. Očakáva sa, že globálny trh s perlovými šperkami bude rásť v dôsledku rastúcej popularity perál medzi oboma pohlaviami. Aj keď sa perly dlho používali ako forma šperku, nedávno získali väčšiu pozornosť mladšej generácie vďaka novým módnym trendom a bohatosti, ktorú perly prepožičiavajú celkovému vzhľadu osoby, ktorá ich nosí. Dizajnéri opäť iniciovali návrhy šperkov, ktoré obsahujú perly v rôznych formách. Okrem toho boli perly vždy obľúbenou voľbou šperkov pre staršiu generáciu kvôli ich vysokej estetickej hodnote. 
Globálny trh s perlovými šperkami predstavoval v roku 2022 hodnotu cca 10,5 miliardy USD a do roku 2030 by mal stúpnuť na 25 miliárd USD.

Tip na čítanie:
Cena perál – faktory hodnotenia a kvality perál.
späť

 
© 2025 - www.perly.sk - All right reserved. - Created by Hore