Závislosť lesku morských perál od hrúbky perlete
Lesk perly a jeho súvis s hrúbkou perlete
Lesk perly je jedným z faktorov posudzovania kvality perly, avšak nie jediným.
Aj keď intenzita lesku perál môže byť okrem iného aj indikátorom hrúbky perlete morských perál, táto korelácia nie je vždy pravdivá. Neplatí teda, že akoya perla s väčšou hrúbkou perlete - napríklad 0,60 mm musí mať zákonite vyšší lesk ako akoya perla s hrúbkou perlete 0,50 mm.
Kvalita perlete a lesk perál
Kvalita perlete sa v laboratórnych podmienkach stanovuje analýzou hrúbky vrstvy a hustoty vrstvy perlete. Oba tieto faktory nám pomáhajú určiť lesk. Vzhľadom na to, že priemerný spotrebiteľ nie je schopný určiť kvalitu perlete iným spôsobom, najvýznamnejším faktorom je lesk, ktorý možno ľahko posúdiť voľným okom.
Hrúbka perleťovej vrstvy morských akoya perál
- veľmi hrubá ≥ 0,6 mm
- hrubá ≥ 0,5 mm
- stredná ≥ 0,4 mm
- tenká ≥ 0,3 mm
- veľmi tenká < 0,3 mm
Za perly kvality AAA sa môžu označiť akoya perly s hrúbkou perlete min 0,40 mm jedna strana + 0,40 mm protiľahlá strana, keďže jadro spravidla nebýva obalené perleťou rovnomerne.
Tahitské perly uvádzané na trh by mali mať hrúbku perlete minimálne 0,80 mm na jednej strane + 0,80 mm na protiľahlej strane.
Vo všeobecnosti platí, že morské perly majú tendenciu mať väčší lesk ako sladkovodné perly.
Toto je spôsobené studenou vodou, ktorá spomaľuje metabolizmus perlorodky a proces vylučovania perlete. Tým sa zmenšujú veľkosti aragonitových doštičiek, z ktorých sú tvorené jednotlivé vrstvy perlete a perlorodka produkuje viac hustejších vrstiev. V Japonsku sa zbiera úroda akoya perál len raz za rok a to za mrazivého zimného počasia, aby sa zabezpečila najvyššia kvalita perlete.
Z čoho sa skladá perleť?
Konkrétne, čo robí perleť perleťou sú kompozitné vrstvy uhličitanu vápenatého, všetky pospájané elastickými biopolymérmi. Dúhový efekt je tvorený tak, že tieto vrstvy sú usporiadané na takmer rovnakej vzdialenosti ako vlnová dĺžka viditeľného svetla, čo spôsobuje, že pod rôznymi uhlami pohľadu svetlo odráža rôzne farby. Intenzita lesku je určená nielen množstvom týchto vrstiev zložených z aragonitových doštičiek, ale konkrétne aj ich geometrickým vzorom, v ktorom sú v ustrici vylučované.
Faktory ovplyvňujúce výsledný lesk perly
- Druh perlorodky, ktorá perlu produkuje
- Zdravie perlorodky
- Použité techniky na kultiváciu perál
- Miesto pestovania
- Doba po akú bola perla ponechaná v perlorodke (čas rastu perly)
- Ročné obdobie, kedy sa perly zbierajú
- Znečistenie vody
- Úroveň živín
- Hĺbka v ktorej sa perlorodky chovajú
- Rozdiely teplôt vody v priebehu pestovania
- …a veľa ďalších vplyvov
Z vyššie uvedeného vyplýva, že hrúbka perlete nie je jediným faktorom od ktorého závisí výsledný lesk perál.
Praktické rady pri nákupe perál
Ak máte možnosť, vždy si radšej skontrolujte to čo kupujete vizuálne. Nákup zo zahraničia neodporúčam, keďže neexistuje jednotný systém zaraďovania perál do tried kvality. Často sa stáva, že perly označované kvalitou AAA v zahraničí, sú menej kvalitné ako perly v kvalite AA kupované u nás doma. Ak nemáte možnosť skontrolovať lesk, mala by mať hrúbka perlete informatívny charakter.
Cena odborného merania: Cenové náklady za odborné odmeranie hrúbky perlete v laboratóriu pri každom kuse perly, kde náhrdelník môže byť vyrobený z 50-70 kusov perál by zákazník výrazne pocítil vo svojej peňaženke. Cena jedného merania pomocou röntgenového tomografu stojí cca 12 EUR/perla (informácia ČGL).
Reálny príklad z praxe
Pri písaní tohto článku som náhodne zo skladu obchodu Perly.sk vybral jednu z množstva morských akoya perál pôvodom z Japonska, ktoré používame na výrobu náhrdelníkov a náramkov, aby som zistil hrúbku perlete. Sám som bol zvedavý, pretože pre mňa ako uvádzam je dôležitejší samotný lesk ako hrúbka perlete. Hrúbku som nikdy nemeral a aj zákazníkom som vždy vysvetľoval, že hrúbka by mala mať len informatívny charakter. Perlu priemeru 6,7 mm som rozrezal napoly. Následne som viacerými spôsobmi meraní zistil minimálnu a maximálnu hodnotu 0,45 mm a 0,60 mm.
Certifikát kvality perál
Certifikát od "Pearl Science Laboratory" Tokio (Japonsko), ktorý máme (máj 2020) k perlám veľkosti 9-9,5 mm.
pozn.: Kvalita perál s certifikátom je rovnaká, ako kvalita perál bez certifikátu "Pearl Science Laboratory"


