"Čokoládové perly"

20.12.2017

Čokoládové perly – pravda o ich farbe a úprave

K dosiahnutiu atraktívneho vzhľadu, rôznych farieb a konzistentného sfarbenia sú kultivované perly často ošetrované hĺbkovým dofarbovaním, bielením, prípadne sú perly vystavené žiareniu, ktoré zmení ich farbu. Jednou z atraktívnych, no nie prírodných farieb je čokoládová farba perál. „Čokoládové perly“ je možné kúpiť od viacerých predajcov. Niektorí tvrdia, že ich počas kultivácie nedofarbujú. Avšak je nepravdepodobné, že všetky takéto perly dostupné na trhu sú ošetrované rovnakou technikou a žiadne z nich nie sú dofarbované.

Čokoládové perly – upravené tahitské perly

Spôsoby úpravy čokoládových perál

Perly čokoládovej farby sa na trh dostávajú z viacerých zdrojov a ich farba býva dosiahnutá viacerými spôsobmi. Okrem dobre známej metódy hĺbkového dofarbovania dusičnanom strieborným, môžu byť "čokoládové perly“ upravené použitím novo vyvinutého bielenia. Táto metóda je schopná zmeniť čierne kultivované tahitské perly (a veľmi pravdepodobne aj iné druhy perál s menej atraktívnym zafarbením a odtieňom) na perly s príjemným rovnomerným zafarbením a potenciálne zvýšiť ich trhovú hodnotu s uvedením, že nie sú dofarbované.

Menej znalý „odborník“ resp. zákazník si môže nesprávne domyslieť, že ide o prírodnú farbu perál. Keďže každá spoločnosť, ktorá vyvinie nový technologický postup si svoje know-how stráži, boli na vzorke takýchto perál vykonané gemologické, spektroskopické a chemické analýzy, aby sa prišlo na to, akú metódu pre toto sfarbenie používa nemenovaná spoločnosť, či naozaj nie sú perly dofarbované a ako je možné tieto perly identifikovať.

Analýza a identifikácia

Pri skúmaných perlách, ktoré boli podrobené analýzam, bolo zistené, že organické zložky v tahitských kultivovaných perlách boli vystavené bieleniu, aby dosiahli hnedé – „čokoládové“ sfarbenie. Iné farbiace zložky pri analýzach neboli nájdené. Perly, ktoré sú použité na získanie “čokoládových perál“ prechádzajú dvojstupňovým procesom. Najskôr sa farba zosvetlí v podobnom procese ako bielenie. V druhom kroku je dosiahnutá výsledná farba stabilizovaná. Nepoužíva sa žiadne farbivo ani teplo. Výsledkom sú nádherné plné farby s vysokou stabilitou svojho odtieňa.

Perly upravované touto metódou môžu byť identifikované na základe neobvyklého sfarbenia, charakteristickej fluorescencie, UV-Vis-NIR odrazu, Ramanovho spektra a taktiež zložením stopových prvkov v perlách.

Dostupnosť a využitie čokoládových perál

Dostupnosť takýchto „čokoládových perál“ získaných bielením tahitských perál je v dôsledku niekoľkých faktorov obmedzená. Proces je časovo náročný a výsledná farba perál nie je známa, kým nie je proces úpravy dokončený. Tahitské perly vhodné na tento proces nie sú vždy dostupné v určitej veľkosti alebo požadovanej farbe. Pred procesom bielenia nie je potrebný výsledný odtieň zaručený.

Žiadna spoločnosť si nedovolí pravidelne znehodnocovať kvalitné tahitské perly prírodnej farby na dosiahnutie „čokoládových perál“. Je veľmi vzácne získanie väčšieho počtu perál s identickým odtieňom potrebných napríklad na výrobu jedného náhrdelníka. Preto sú „čokoládové perly“ získané touto metódou k dispozícii väčšinou len ako nádherné páry náušníc, alebo samostatné prstene a prívesky.

Čokoládové tahitské perly získavané bielením sú na trhu od roku 1999.

Záver

Ak teda v predajniach uvidíte perly čokoládovej farby, mali by ste vedieť, že ich farba nie je prírodná. Buď sú to nedofarbované tahitské perly získané bielením spôsobom popísaným vyššie, alebo hĺbkovo dofarbované sladkovodné perly.

Najširší sortiment šperkov z pravých tahitských perál máte možnosť nájsť práve u nás na www.Perly.sk.

Tip na čítanie: Kvalita kultivovaných tahitských perál

späť

 
© 2025 - www.perly.sk - All right reserved. - Created by Hore