Kvalita kultivovaných tahitských perál
Tahitské perly a ich pestovanie
Najväčšie množstvo tahitských perál dnes pochádza z Francúzskej Polynézie. Vzhľadom na to, že ich produkcia je druhým najvýnosnejším odvetvím hneď po cestovnom ruchu, prebieha tu množstvo vedeckých štúdií o perlorodkách Pinctada Margaritifera, ktoré tieto perly produkujú. Cieľom väčšiny vedeckých štúdií je zisťovať správanie sa perlorodiek a sledovať všetko, čo na ne v priebehu života vplýva či už negatívne, alebo pozitívne a v najväčšej možnej miere prispieť k zlepšeniu podmienok na prirodzenú reprodukciu. Tieto poznatky sa uplatňujú v praxi a vplývajú na výslednú kvalitu perál aj ekonomiku celej Francúzskej Polynézie.
Starostlivosť o perlorodky a implantácia jadier
Perlorodky používané na pestovanie perál musia dospieť do určitého veku/veľkosti aby boli schopné perlu tvoriť. Preto sa farmári na perlových farmách musia o ne dôkladne starať, aby boli vo výbornom zdravotnom stave kým do tejto veľkosti nedorastú.
Najlepšie perly sa dajú vypestovať len s použitím najkvalitnejších zárodkov – jadier. V súčasnosti existujú spoločnosti, ktoré sa zaoberajú len výrobou jadier perál a ich následným spracovaním a ošetrením, aby bolo zabezpečené prijatie a dokonalé obalenie perleťou.
Implantácia jadra – zárodku perly je najkritickejší zákrok v procese perlového farmárstva. Prvýkrát cca po 2 rokoch sa môže jadro implantovať do vnútra perlorodky ( do malej perlorodky sa musí implantovať primerane veľké jadro, aby bol zabezpečený úspech). Implantáciu jadra musí vykonávať odborník, v prísnych hygienických podmienkach, musí postupovať opatrne, aby ustricu nepoškodil a aby vložil jadro presne na miesto, kde bude perla rásť.
Vplyv prostredia na rast perly
Dokonalá a šetrná implantácia jadra je jeden z hlavných faktorov, ktorý má vplyv na výslednú kvalitu perly. Týmto by malo byť zabezpečené, že perlorodka jadro prijme a následne rovnomerne obalí vrstvami perlete. V niektorých prípadoch sa stáva, že ustrica jadro neprijme, alebo z miesta implantovania vypadne. Reálne to nastáva v cca 20% prípadoch. Táto situácia môže viesť k produkcii perál bez jadra (keshi perly), ktoré sa v súčasnosti začínajú pestovať už cielene kvôli neuveriteľnému spektru nádherných farieb.
Zber perál a kvalita
Ustrice spolu s jadrom sa po implantácii následne vkladajú späť do mora, kde začína obaľovanie perleťou. Perlorodky musia mať zabezpečené optimálne podmienky na rast (priaznivé počasie, čistotu vody, teplotu, slanosť, množstvo kyslíka, zloženie planktónu ,veľkosť planktónu, množstvo planktónu, prúdenie vody ..... ). Okrem toho sa musia perlorodky v priebehu rastu pravidelne čistiť od rias a parazitov. Perloví farmári sa snažia toto všetko zabezpečiť a platí, že čím vitálnejšia ustrica, tým kvalitnejšie perly môže produkovať. Škodcovia môžu byť príčinou nekvalitného povrchu, ale aj nepriaznivého tvaru perál. Fyzikálne vlastnosti vody a potrava zase pôsobia na kvalitu perlete.
Zhrnutie faktorov ovplyvňujúcich kvalitu perál
- Kvalita a ošetrenie jadra
- Dokonalá implantácia a reimplantácia
- Zdravie a vitalita ustrice
- Veľkosť jadra vs. veľkosť ustrice
Zaujímavosti
- Perlorodky Pinctada margaritifera sa liahnu ako samce a až neskôr sa menia na samice.
- Dospelá ustrica prefiltruje denne okolo 1500 litrov vody.
- V niektorých oblastiach Polynézie využívajú ryby na prirodzené čistenie ustríc.
S kvalitou perál súvisí množstvo činností a faktorov ovplyvňujúcich tvar, lesk aj čistotu povrchu. Veríme, že tento článok bol pre vás prínosný a budete sledovať aj ďalšie články na www.Perly.sk.
Tip na čítanie: Čokoládové perly
Tip na video: Luxusné perlové náhrdelníky z tahitských perál.