Edisonove perly
Edisonove perly – výnimočné sladkovodné perly z Číny
Edisonove perly predstavila prvýkrát v roku 2010 skupina spoločností v Zhuji v provincii Zhejiang (Čína), ktorá spolupracovala so Zhejiangskou univerzitou na vývoji kultivačného procesu na vytvorenie týchto jedinečných perál. Po piatich rokoch výskumu a experimentovania boli s výsledkami konečne spokojní. Prezident spoločnosti pomenoval tieto perly po Thomasovi Edisonovi, ktorý v minulosti povedal: “Existujú dve veci, ktoré sa nedajú vyrobiť v mojom laboratóriu — diamanty a perly.”
.jpg)

Edisonove perly patria k najväčším sladkovodným kultivovaným perlám, ktoré sú na trhu dostupné. Na rozdiel od ostatných sladkovodných perlorodiek, v ktorých môže rásť až niekoľko desiatok perál súčasne, Edisonove perly sa pestujú v perlorodkách, ktoré produkujú iba jednu perlu. To je aj dôvod prečo môžu narásť až do takých obrovských rozmerov.
Ďalším dôvodom možného vypestovania takých veľkostí perál je, že perlorodky sa pripravia na pestovanie roztiahnutím perlového vaku. Používajú sa na pestovanie viackrát. To znamená, že perlorodky nie sú použité len jedenkrát ako pri bežnej kultivácii sladkovodných perál. Perlorodky sa používajú nepretržite po sebe viac rokov a môžu byť implantované 3–4-krát. Sladkovodné perlorodky môžu produkovať krásne perly aj keď majú viac ako 10 rokov.
Pre pestovanie Edisonových perál sa vyberajú perlorodky prostredníctvom genetického výskumu. Do tela perlorodky sú implantované vypracované guľaté jadrá z pevných stien perlorodiek – podobne ako pri morských perlách. Je to rozdiel oproti ostatným sladkovodným kultivovaným perlám, do ktorých sa ako jadro implantuje mäkké tkanivo inej perlorodky. Implantácia pri Edisonových perlách prebieha pomocou špeciálnej metódy, ktorá je odlišná od bežných a v rámci know-how nebola doteraz zverejnená.
Spoločnosti, ktoré si vyvinuli pestovanie Edisonových perál, chránia svoje techniky pestovania a dokonca nechcú prezradiť, na ktorých farmách sa Edisonove perly pestujú. Na výslednú kvalitu perál vplýva množstvo faktorov, ktoré sme popísali už v predchádzajúcich článkoch.
Charakteristiky Edisonových perál
Edisonove perly sú fenomenálne svojou veľkosťou, tvarom, farbou a leskom. Radíme ich do samostatnej triedy a nemôžeme ich porovnávať s bežnými sladkovodnými kultivovanými perlami.
Veľkosť do 20 mm, bežne takmer okrúhly tvar pri spomínanej veľkosti, dostupné farby ako biela, broskyňová, ružová, zlatá, kovová, slivkovo modrá, fialová a lesk porovnateľný s morskými perlami z týchto perál robia minimálne zaujímavého konkurenta niektorých morských perál.
To, čo je ešte viac pozoruhodné, je skutočnosť, že sú vzhľadom na svoju veľkosť a kvalitu prekvapivo cenovo dostupné.
S ich vysokou kvalitou, veľkosťou a jedinečnými farbami sa môže každá žena cítiť ako princezná s najluxusnejším šperkom. Predaj týchto perál je vzhľadom na špeciálne techniky zatiaľ obmedzený na niekoľko spoločností, od ktorých máte možnosť perly zakúpiť.
Iné pomenovania a typy
Edisonove perly sú najznámejšie pomenovanie tohto druhu sladkovodných perál a môžeme ich chápať ako typ konkrétneho pestovateľa, ktorý si dal ich kultiváciu patentovať. Rovnakým typom perál s iným názvom sú napríklad Ming perly, Kasumi perly, Ripple perly, Flameball / Fireball perly... kde už nejde o spojenie s konkrétnym pestovateľom.
Šperky z edisonových perál máte možnosť vidieť aj na našom webe www.Perly.sk.
Tip na čítanie: Cortezove perly